SAMMEN OM VERDENSMÅL

sAMMEN OM VERDENSMÅL – kort fortalt

Mange aktører bidrager på forskellige måder til en bæredygtig udvikling. Men skal vi som samfund for alvor rykke i retning af en bedre og mere bæredygtig verden, bliver vi nødt til at inddrage alle befolkningsgrupper. Der findes mange indgange designet til at engagere børn og unge i verdensmålsarbejdet, mens udbuddet til dem, der er fyldt 60 år, er mere begrænset. Men hvad med de 1,5 millioner borgere, der er fyldt 60 år, og som netop har værdifulde erfaringer og motivation for at involvere sig i dette arbejde? Hvor går de hen, og hvorfor bliver de ikke naturligt inddraget?

Det kan du bl.a. læse mere om i fagmagasinet Danmarks Biblioteker, som har skrevet en artikel om projektet. Læs artiklen her.

I dette projekt samarbejdede Tænketanken Fremtidens Biblioteker med folkebiblioteker om at inddrage borgere i lokale fællesskaber. Vi havde især fokus på borgere, der har rundet 60 år, da der allerede er mange gode tiltag for børn og unge. Mere konkret skulle projektet styrke bibliotekerne i at engagere og involvere målgruppen 60+ i verdensmålsarbejdet ved at facilitere lokale handlefællesskaber omkring FN´s verdensmål. Samtidig havde vi en antagelse om, at det øger livskvaliteten at skride til handling om noget meningsfuldt i fællesskab med andre. Vi arbejdede også på at styrke bibliotekernes faciliterende rolle heri da det er oplagt, at bibliotekerne udgør en ramme for folkeligelig forankring af FN´s verdensmål.

Projektet kørte i perioden februar 2021 til december 2023. Tænketanken Fremtidens Biblioteker var projektejer og har modtog 5.5 mio. kr. fra VELUX FONDEN til at realisere projektet.

I VILLUM FONDENs og VELUX FONDENs Årsskrift 2022 er projektet omtalt på siderne 96-109. Læs artiklen ved at klikke her.

Velux Fonden står bag ‘Sammen om verdnesmål’Danmarks BiblioteksforeningTænketanken remtidens Biblioteker

opstart og styrk de bæredygtige fællesskaber

Bibliotekerne har gode forudsætninger for at skabe lokal handlekraft og opbakning til verdensmålene, og de oplever, at de både har et ansvar og særligt potentiale for at inddrage borgere i den bæredygtige omstilling. Tænketanken Fremtidens Biblioteker har med støtte fra VELUX FONDEN udviklet en ny håndbog til fagfolk, hvor vi deler generøst ud af alle vores erfaringer og gode råd fra eksperter, biblioteksmedarbejdere og top engagerede medborgere, der arbejder meget vedholdende for at skabe en bedre verden.

Du kan downloade guiden her

                                  

Få inspiration til at arbejde med fællesskaber og verdensmål

Mange biblioteker oplever, at de både har et ansvar og særligt potentiale for at inddrage borgere i den bæredygtige omstilling. Men når bibliotekerne søsætter bæredygtige aktiviteter i samarbejde med borgerne, træder de nye stier og får en ny rolle, som man ikke traditionelt forbinder med et bibliotek. Ikke alle ved at, biblioteker også bidrager til den grønne og bæredygtige dagsorden – at bibliotekerne ikke bare stiller lokaler og viden til rådighed, men også griber og handler på de idéer, borgerne kommer med.

I denne guide får du gode råd, erfaringer og eksempler på, hvordan borgere og biblioteker i fællesskab kan omsætte gode ideer til bæredygtige handlinger. Erfaringer fra projektet SAMMEN OM VERDENSMÅL viser, at verdensmål og bæredygtighed ikke behøver være kompliceret og svært at gå til. Disse erfaringerne kommer primært fra aktiviteter for borgere, der er fyldt 60 år, men kan bruges i alle sammenhænge – også udenfor biblioteket.

Du kan hente guiden elektronisk her

Vil du arbejde med FN’s verdensmål på dit bibliotek?

Biblioteker fungerer allerede som stærke samlingspunkter for alverdens aktiviteter – både digitalt og som fysiske mødesteder. 

Projektet gennemførte en undersøgelse, der giver indblik i bibliotekschefernes opfattelse af, hvordan folkebibliotekerne tænker verdensmål ind i en lokal sammenhæng. Læs om undersøgelsens resultater i artiklen: Bibliotekerne omfavner FN’s verdensmål, men ved borgerne det?, udgivet i fagbladet Danmarks Biblioteker.

Mere konkret handlede SAMMEN OM VERDENSMÅL om at styrke bibliotekernes faciliterende og fællesskabsskabende rolle i forhold til FN´s verdensmål og arbejdet med målgruppen 60+. For at komme dette nærmere havde vi indbudt eksperter til at hjælpe os med at blive endnu bedre til at involvere borgere i verdensmålsarbejdet, så de kunne blive aktive medskabere af lokale initiativer, som bidrager til et bæredygtigt samfund.

Vi tror på, at det øger livskvaliteten at skride til handling om noget meningsfuldt i fællesskab med andre. Men vi mangler indsigt i målgruppens viden om og engagement i verdensmålsarbejdet – og vil gerne styrke bibliotekernes faciliterende rolle heri, da det er oplagt, at bibliotekerne udgør en ramme for folkeligelig involvering i FN´s verdensmål.

36 biblioteker var med i projektet

Biblioteker i Aabenraa, Aarhus, Allerød, Ballerup, Brønderslev, Esbjerg, Fredensborg, Gladsaxe, Glostrup, Gudme, Guldborgsund, Gundsømagle, Herlev, Hillerød, Horsens, Ikast-Brande, Ishøj, Kolding, Middelfart, Næstved, Præstø, Rebild, Roskilde, Rudersdal, Silkeborg, Skanderborg, Skive, Solrød, Stevns, Svendborg, Tranbjerg, Tønder, Tårnby, Viborg, Vordingborg og Ålborg arbejder meget seriøst med verdensmål og bæredygtige handlefællesskaber. Bibliotekernes bevæggrunde for at deltage i projektet er forskellige, men de inspirerer hinanden og skaber retning for, hvordan man som bibliotek kan engagere borgere i fællesskabende aktiviteter med verdensmål for øje. Fagmagasinet Danmarks Biblioteker har interviewet flere af pilotbiblioteker for at blive klogere på, hvad de får ud af at være med i projektet. Læs artiklen

 

Ravinder Kauer-Pedersen
Bibliotekschef, Ballerup Bibliotekerne

“Projektet er en unik mulighed for at bygge bro mellem generationer. Vi ser, at mange er klar til at handle på en bedre og mere bæredygtig verden, og her har vi så muligheden for at sætte det ind i en ramme, hvor biblioteket kan understøtte lokale aktører og være med til at sikre en folkelig forankring. Hvis vi lykkes, er målet at ændre borgere fra en passiv rolle i forhold til en kompleks og måske overvældende global dagsorden til aktiv deltagelse i lokale fællesskaber.”

projektets erfaringer og læringer i evalueringsrapporten

Virkningsevalueringen af projektet SAMMEN OM VERDENSMÅL er udarbejdet af SocialRespons for Tænketanken Fremtidens Biblioteker i perioden 2021-2022. SocialRespons har fulgt projektet i perioden april 2021- december 2022 og har således fulgt projektets udvikling fra pilotfasen og ind i udrulningsfasen. Derfor har evalueringen også bidraget med læring og viden undervejs.

Evalueringens formål har været at bidrage med viden om resultater for borgere og biblioteker samt skabe viden om arbejdet med verdensmål, fællesskab og borgerdrevne processer i regi af biblioteket. Evalueringen henvender sig både til biblioteker, der har eller vil arbejde med verdensmål og fællesskaber og til organisationer, der ønsker at igangsætte lignende projekter. Find rapporten her

Johanne_Viborg Biblioteker.jpg

Det kan være de små forandringer i hverdagen, der får stor betydning på den lange bane

“Hvordan skal vi egentlig forholde os til FN’s 17 Verdensmål for en bæredygtig fremtid herhjemme i lille Danmark, hvor græsset i forvejen er grønt, hvor rent drikkevand flyder i hanerne, og hvor piger og drenge går hånd i hånd i skole helt gratis? Svaret ligger ikke lige for, men vi kunne måske sammen prøve at blive klogere på lige netop det spørgsmål.”

Alle kan gøre en forskel

Bibliotekerne er ikke kun bøger og bygninger – det er også her du kan mødes med andre for at bidrage til noget større. Hvis du bare er nysgerrig eller allerede er i gang med noget, som gør en positiv forskel for andre eller dit lokalsamfund, så kig endelig forbi dit lokale bibliotek.

Måske drømmer du om at bidrage til biodiversiteten? Eller er du typen, der altid lige giver det et forsøg med skruetrækkeren, før du kasserer elektronikken? Det kan også være, du hjælper din nabo eller andre mennesker som frivillig – eller er vild med lokalhistorie, broderi eller modelbyggeri? Uanset hvad du interesserer dig for og gør, er der helt sikkert andre, som kan blive inspireret af det du gør. Og vi vil gerne høre fra dig, når vi starter verdensmålsaktiviteter op på dit bibliotek. 24 biblioteker er allerede med i projektet, så tøv ikke med at tage kontakt til dit lokale bibliotek, hvis du gerne vil gøre en positiv forskel lokalt og i fællesskab med andre gode medborgere.

EllenFarr(1).jpg

Få verden til at hænge sammen

“Jeg fokuserer på, at verden skal hænge sammen – og at vi har et ansvar over for andre mennesker. Og der er verdensmålene helt klart et forsøg på at få kloden til at hænge sammen, men man skal passe på ikke at blive for firkantet. Du er nødt til at tage små skridt, men store nok til, at vi faktisk kan ændre noget.” Læs interview med Ellen Farr fra Globale Seniorer

 

 

 

Biblioteker: Derfor valgte vi at være med i projektet

Rudersdal Bibliotekerne

”Biblioteket skal være et demokratisk rum. Det er der, du kan få viden og information. Og det er blandt andet her, projektet kommer ind. Vores rolle som bibliotek er at forklare, at det der med verdensmålene, det er ikke bare noget, man praktiserer når man er ung og naiv. Det er faktisk noget, du som ældre også kan bidrage til. Jeg tror, at mange ældre tænker: ”Hvad er det her bæredygtighed for noget?”. Det kan godt blive meget langhåret og meget teoretisk, og det behøver det jo ikke være. For mig at se handler det om at gøre vores projekter nærværende og meget konkrete. Det kan være små ting, som vi sætter i søen.”

Lene Holmstrøm, udviklingskonsulent

”Vi har valgt at deltage i projektet, fordi vi tror på, at det kan skabe liv blandt borgerne – og fordi det flugter med vores biblioteksstrategi og kommunens strategiske mål om at være landets bedste bo-kommune.”

Cæcilie Helmer Madsen, vidensformidler

Horsens Kommunes Biblioteker

”Alle biblioteker kan skrive under på, at de på den ene eller den anden måde arbejder med verdensmålene, men projektet her er et godt springbræt til også at arbejde aktivt og mere målrettet med verdensmålene. Vi vil lade verdensmålene smitte af på hele vores katalog. Det gælder både arrangementerne, online, udstillingerne og materialesamlingerne, så vi får dem lidt mere ind i vores DNA.”

Louise Buus, bibliotekar med ansvar for proces og udvikling

Stevns Bibliotekerne

”Vi har et overordnet fokus på ældrefællesskaber og ældreformidling, og her er det spændende at få verdensmålene med. Vi er skarpe på verdensmål, når vi taler de yngre segmenter, men vores ældre medborgere har også behov for viden om verdensmålene. Og vi skal være konkrete sammen med borgerne. Verdensmålene giver ikke mening, før de er konkrete.”

May-Britt Diechmann, biblioteksleder

Viborg Bibliotekerne

”Vi har godt fat i målgruppen 60+, men jeg skal være ærlig og sige, at vi kan være tilbøjelige til at tænke på de ældre som én stor målgruppe. Den er i virkeligheden ret differentieret. Derfor er projektet også en chance for at dykke mere ned i arbejdet med de ældre. Og så er det at komme ud i landsbyerne en høj prioritet. Viborg Kommune har fx prioriteret at skabe flere aktiviteter i landsbyen Karup. Her kunne projektet godt spille ind. Styrken ved projektet er, at det først dagsordensætter noget, og så går man ud, banker på og finder de ældre ildsjæle, der er nøglen til at sætte noget i gang derude. Når vi rykker ud i de små byer, får de ofte oplevelsen af, at: Ja, de har set os! At de er tænkt med i en kulturel sammenhæng.” 

Mikael Vinther Graaberg, leder for kultur og oplevelser

Ballerup Bibliotekerne

”Vi har fokus på folkelig forankring og ser et stort potentiale i den ældre befolkning. Det har i lang tid været på de unges dagsorden, at vi skal gøre noget for klimaet, men der er også en ældre generation, som tænker over at de skal levere en verden videre til de kommende generationer. Med det her projekt har vi en unik mulighed for at få de ældre i spil, så de kan opfylde deres ønske om at kunne aflevere en bedre verden til deres børn og børnebørn. Vi er i øvrigt ved at flytte ind i det gamle Posthus i Ballerup sammen med en masse foreninger. Projekt ”Sammen om verdensmål” gør det oplagt at indlede et samarbejde med endnu flere organisationer og foreninger, som fx Ældre Sagen, men også mere uformelle initiativer med borgere i alle aldre. Verdensmålsdagsordenen åbner nye døre på tværs af generationer og er vores nye fælles sprog. Men nogen skal gå forrest, hvorfor ikke også de ældre.”

Thomas Sture Rasmussen, Innovations- og strategiudvikler

Aarhus Bibliotekerne

”Dette projekt er vigtigt, fordi det er med til at gøre borgerne mere kompetente i forhold til at gøre noget for verdensmålene. For at finde ud af, hvordan vi bedst gør det, udvikler vi projektet sammen med brugerne og med inspiration fra designtænkning. Vi sætter borgerne i centrum, lærer om deres behov, bygger prototyper på mulige løsninger sammen med dem og har dem altså med som medskabere gennem hele processen. Designtænkning handler i virkeligheden ikke så meget om at tænke – men mere om at handle, lære af det og finde ud af, hvad der virker. Og det er en god tilgang, når vi skal finde ud af, hvordan vi skal arbejde med verdensmålene”

Sidsel Bech-Petersen, Leder af projektudvikling og brugerinddragelse

Roskilde Bibliotekerne

‘”Vi ser et sympatisk og ambitiøst projekt rettet mod en specifik borgergruppe. Men jeg tror også, det er vigtigt at huske på, at 60+ jo ikke bare er 60+. Vi er allesammen forskellige som mennesker og vores alder siger ikke nødvendigvis noget om, hvor vi er i livet. Derfor har vi valgt at fokusere på ensomme ældre, dvs. de ældre medborgere, der ikke har et stærkt netværk eller fællesskab omkring sig for at se, om det her projekt ikke vil kunne gøre en forskel for dem. Bibliotekerne er jo ikke nødvendigvis eksperter i alle livssituationer og målgrupper. Vi er for alle og det er vi gode til at være, men når vi fx skal arbejde med udsatte unge eller ensomme ældre, så har vi brug for stærke samarbejdspartnere til at kvalificere indsatsen og nå ud til målgruppen. Så skal vi bruge vores omverden.”

Christian Ulrich Lauersen, biblioteks- og borgerservicechef